Le Biberon

Ook Le Biberon 2 goed op dreef

Le Biberon 2 begon de NPC met twee wedstrijden in Emmen, tegen SVP 1 en De Blêde Boulers 2.
Emmen heeft een prachtige hal, maar met een veld dat aan de zijkanten een ‘zandbak’ was, en in het middel kaal. Dat was zeker in de eerste partij wennen; en dat pakte niet voor iedereen goed uit. We speelden dan ook gelijk (4-4) tegen SVP 1, met weliswaar een veel hoger saldo.

De tweede partij, tegen de Blêde Boulers 2, werd ruim gewonnen met 7-1.
Opvallend was het goede spel van ons nieuwe clublid, Sybren Stienstra.

Sybren Stienstra in aktie.

Le Biberon flitsend van start in NPC

Het team van Le Biberon heeft bij de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen van de NPC meteen duidelijk gemaakt wat de ambitie is: de TOPDIVISIE.

Eindelijk is het zo ver. Na ruim anderhalf jaar wachten mogen wij – het eerste team van Le Biberon – weer een NPC-wedstrijd spelen. Het jeugdige Folatre is daarvoor de uitgelezen tegenstander.

We hebben afgesproken dat we om 11.00 uur verzamelen in Pijnacker, de thuishaven van Folatre. Dit betekent dat we al vroeg weg moeten, maar dat zal in deze landelijke divisie voortaan niet anders zijn.

Na drie promoties op een rij moet het dit jaar gebeuren. Promotie naar de Topdivisie. Het team is flink vernieuwd en er zijn op het moment van schrijven drie tieners in het team, wat vrij bijzonder is in Nederland. Er zijn in Nederland maar twee teams die meer jeugd hebben en toevallig is de tegenstander van vandaag daar één van.

Afijn, om 12.00 uur beginnen we onze reis naar de Topdivisie.
Patrick van der Schief en Jakob Huitsing winnen hun partij vrij gemakkelijk met 13-4. Het eerste punt is binnen! Ondanks dat de tegenstander direct gebruik maakt van de nieuwe regel (je mag nu elke ronde 1 keer wisselen), komen ze er niet aan te pas. Vrij snel daarna zijn Gerda van Linde en Rik Moorlag ook klaar: 13-3. Nu al een 2-0 voorsprong dus. Mark Norder en Marco van Saane hebben een spannende partij tegen een lastig team. De partij gaat t/m 7-7  gelijk op. Daarna komt de klasse van onze mannen toch naar boven en weten ze de partij met 13-8 te winnen. 3-0 voorsprong na de eerste doubletteronde. Dat is een lekker begin. Rens de Roos en Corry Oosterloo kunnen deze ronde lekker op de bank blijven, aangezien alles vlekkeloos verloopt.

Aangezien het team uit 12 spelers bestaat, zullen we dit jaar in veel verschillende samenstellingen spelen. De bedoeling was dat Koen Wentink er vandaag ook bij zou zijn, maar hij heeft de avond voor de wedstrijddag zijn hand ernstig geblesseerd aan glas. Wij hopen allemaal dat Koen snel herstelt!

In de tripletteronde hebben Corry, Marco en Rik een stroeve start. Na vier menes staat het 0-5. Op die stand dubbelt Marco op een belangrijk moment een bal van de tegenstander waarmee ze hun eerste punt pakken. Vanaf dat moment verloopt alles een stuk beter. Sterker nog: er wordt geen punt meer afgestaan: 13-5. Een riante 4-0 voorsprong dus.  

Ondertussen staan Jakob, Patrick en Rens ook een goede partij te gooien. Met een mene van 5 maken ze de partij af: 13-4! Een 5-0 tussenstand dus en de overwinning is een feit. De eerste punten zijn binnen!

De laatste doubletteronde is dus puur voor het maken van een beter saldo. Corry en Marco spelen vanaf het begin fantastisch en bij Jakob en Patrick gaat de partij gelijk op. Bij Mark en Rens loopt het echter helemaal niet. Na drie menes staan ze al 1-9 achter. Hier besluiten we voor het eerst te wisselen. Rik vervangt Rens, en dat pakt fantastisch uit. Mark gaat direct heel goed spelen en Rik schiet de ballen er af. Vijf menes later hebben ze met 13-9 gewonnen en zijn ze als eerste klaar. 6-0 is nu de stand. Marco en Corry laten niet veel over van hun tegenstanders. Met een mooie laatste mene zijn ze vrij snel na Mark en Rik klaar: 13-1. De stand is nu 7-0.

Jakob en Patrick zijn dan nog met een mooie partij bezig tegen hetzelfde team waartegen Mark en Marco het ook al lastig hadden. Bij een stand van 11-8 krijgen ze de kans om de partij uit te maken. Dit lukt helaas niet. Ook een mene later gaat dit net mis. Op 11-10 schiet de tegenstander een knappe blijver, waarop ze de partij uit plaatsen. 11-13 en een punt voor de tegenstander: eindstand 7-1. 

Dit mag de pret voor ons niet drukken. We zijn begonnen met een dikke overwinning en de eerste 2 punten zijn binnen. Dit smaakt naar meer. Op zaterdag 16 oktober spelen we een uitwedstrijd tegen Nederlek. Kijken of we daar ook een mooie overwinning uit het vuur kunnen slepen, wetende dat de concurrentie daar al punten heeft laten liggen!

Jacob en Patrick Districtskampioen 2020

Zondag werd in Sneek het – eerder uitgestelde – Districtskampioenschap Doublette gespeeld. Met drie plaatsen op het erepodium en nog enkele andere mooie plaatsen liet Le Biberon zien momenteel de sterkte club van District Noord te zijn.

De einduitslag:

Kampioen: Jakob Huitsing / Patrick v/d Schief ; Le Biberon / Le Biberon
2e plaats: Gerda van Linde / Esther Roffel ; Le Biberon / JBV Coevorden
3e plaats: Loc van Le / Mark Norder ; Le Biberon / Le Biberon

A-compl.
1e plaats: Hans Timmermans / Yves Roussel ; Le Biberon / Le Biberon
3e plaats: Henk Busstra / Martin Bakker ; Le Biberon / Le Biberon

B-poule
2e plaats: Elly Prins / Gerjan de Roos ; Le Biberon / JBV Lemsterland

Jacob Huitsing en Patrick v.d. Schief.
Districtskampioen Doublette 2020
Esther Roffel en Gerda van Linde.
Tweede plaats Districtskampioenschap Doublette

NPC-team in nieuwe outfit

Ook in het seizoen 2020 – 2021 zal Le Biberon met een team deelnemen aan de Nationale Petanque Competitie (NPC).
In het seizoen 2019 – 2020 kwam het team voor het eerst uit in de Derde Divisie, waar het zeer succesvol was. Met nog twee wedstrijden te spelen stonden zij aan de kop van deze divisie, maar vanwege de Corona-uitbraak werd de competitie op dat moment stilgelegd. Helaas kon er daardoor geen kampioenschap gevierd worden, maar promoveerde Le Biberon wel naar de Tweede Divisie.

In de Tweede Divisie zal het team op de baan verschijnen in een nieuwe outfit. Om het team in deze kleding te krijgen en deelname (inschrijfgeld, reiskosten etc) mogelijk te maken, hebben onderstaande bedrijven een sponsorbijdrage toegezegd. Waarvoor onze dank.

Warmtemeterservice BV
Brunata WMS)
Tuincentrum Doff

Jeu de boulers promoveren !

Evenals de afgelopen drie jaar is het 1ste team van jeu de boules vereniging Le Biberon uit Leeuwarden  gepromoveerd. Dit keer naar de 2de klasse; dit is de 1 na hoogste klasse van de Nederlandse Petanque competitie.

De NJBB (Nederlandse jeu de boules bond) heeft in het kader van de kans op corona besmetting  begin maart besloten de competitie stil te leggen. Op het moment dat  dit gebeurde stond het team van Le Biberon bovenaan. De Leeuwarders hebben daardoor hun laatste 2 ontmoetingen tegen respectievelijk Amstelveen en Hillegom niet kunnen spelen. De bond heeft besloten dat de stand van het moment van stillegging van de competitie als eindstand geldt.  De bond heeft ook besloten dat er dit jaar geen kampioenen zullen zijn,  maar ook dat het team dat bovenaan staat wel promoveert!

Le Biberon 2 kampioen WTC

Na de voorlaatste wedstrijdronde stonden Le Biberon 2 en 1 in de Winter Triplette Competitie op de eerste en tweede plaats. Beide teams waren al niet meer in te halen door de andere teams.

In verband met de Corona-crisis heeft het Districtsteam besloten de laatste wedstrijd (die gepland stond op 23 maart) niet meer te laten spelen en het klassement van dit moment als eindklassement vast te stellen, wat dus betekent dat Le Biberon 2 zich kampioen mag noemen.|
De bijbehorende beker zal op een later tijdstip uitgereikt worden.

Weer een mooi resultaat voor de vereniging.

Jeu de boulers verslaan koploper

In een spannende confrontatie met PUK uit Haarlem, hebben de Leeuwarder jeu de boulers een uitermate belangrijke 5 – 3 overwinning behaald in de landelijke 3de klasse.

Door deze zege neemt Le Biberon de eerste plaats over van Haarlem. Met nog 3 ontmoetingen te gaan, heeft het 1ste team van Le Biberon alles weer in eigen hand.  De laatste  thuiswedstrijd van het seizoen wordt op zaterdag 29 februari tegen Roelofarensveen  gespeeld. Bij gebrek aan een eigen hal, wordt deze wedstrijd bij onze boules vrienden in Sneek gespeeld. Vervolgens staan nog 2 uitwedstrijden op het programma: op 14 maart in en tegen Amstelveen en de laatste ontmoeting van het seizoen vindt plaats op 28 maart in en tegen Hillegom.

Le Biberon gaat goed in NPC

Het eerste team van le Biberon is verleden jaar in de Nationane Petanque Competitie (NPC) gepromoveerd naar de derde divisie. Daar spelen ze in de divisie 3003.

En dat spelen – tegen teams uit Noord-Holland – gaat uitstekend. Van de zeven wedstrijden werden er vijf gewonnen, één verloren en één gelijkgespeeld. Dit resulteert – halverwege de competitie – in een mooie tweede plaats, op slechts één punt van de koploper.

De vraag is nu: zit een kampioenschap en promotie er in???
De eerstvolgende wedstrijd – tegen De Spaanse Ruiter – wordt op 11 januari gespeeld op de binnenbanen van Boulegoed in Harlingen.